Popular Products

Recent Products

Tudung sekolah rendah soft awning




Assalamualaikum

Pengumuman!! 

Tudung sekolah soft awning dah tinggal sikit. Tiada 'restock' sehingga sesi persekolahan 2016 dibuka. Kepada ibu-ibu yg dah berhajat nak order sila whatsapp saya segera. 0133126521.


DIY topeng jerebu



Jerebu datang lagi. Semalam viral tutorial face mask di fb. Alang-alang twin pun dah mula batuk2, cepat2 cari kain perca, potong dan jahit. dapatla siapkan 4 keping topeng comel baby bear pink dan biru.

kredit kepada tuam punya gambar dan tuan punya tutorial.



posted from Bloggeroid

Cabaran Anak Remaja Perempuan

Cabaran Anak Remaja Perempuan

 
Anak remaja perempuan ini memang menjadi cabaran kepada mana2 ibu bapa sekalipun.. sebab waktu ini, mereka terperangkap di tengah2 iaitu antara zaman kanak2 dan zaman dewasa.. Sebab itu kadang2 kita melihat tingkah laku anak remaja ini macam orang dewasa.. berfikiran macam orang matang.. dan dalam keadaan lain pula, mereka bersikap seperti kanak2, mudah merajuk, mengada2 dsb. Maka, kadang2 ibu bapa sendiri tak berapa pasti macam mana nak berinteraksi dengan anak2 remaja ni.. sama ada nak melayannya macam kanak2 ataupun nak melayannya macam orang dewasa.
Kalau kita tersilap menegur, mungkin akan mendatangkan masalah yang lebih besar. Sebab itu dalam Islam diajarkan cara menegur anak2 ini mengikut 3 peringkat.. iaitu peringkat belum mumaiyiz, peringkat selepas mumaiyiz sehingga sebelum baligh dan peringkat baligh sehingga dewasa.

Mumaiyiz ini adalah sekitar umur 7 tahun.. mungkin lebih awal daripada itu.. ada sesetengah ustaz kata, kalau seorang budak itu dah dapat bezakan antara tahi ayam dan nasik, maka kira mumaiyiz la.. tapi Ustaz Love lebih suka amik umur 7 tahun, sebab Nabi s.a.w. pun ada perintahkan supaya ibu bapa menyuruh anak2 menunaikan solat apabila usianya mencapai 7 tahun. Maknanya, sebelum umurnya 7 tahun itu adalah peringkat pertama. Kaedah teguran pada waktu ini adalah menerangkan mana yg betul, mana yang salah.. dan sentiasa mengulanginya (suruhan atau larangan).. jangan jemu2 untuk menegur atau melarang anak2 yang mumaiyiz ini. Teguran dan larangan hendaklah diberikan dengan penuh kasih sayang..

Peringkat kedua adalah peringkat antara mumaiyiz sehingga sebelum baligh.. pada peringkat ini, boleh menggunakan sedikit kekerasan dalam mendidik.. sbb itu Nabi s.a.w. menyuruh ibu bapa merotan anak2 (jika tak solat) dan memisahkan tempat tidur mereka ketika berusia 10 tahun. Waktu ini ibu bapa kena bertegas sekiranya anak2 degil, kena gunakan rotan. Juga kena berikan kebenaran kepada guru2 untuk merotan anak2 jika mereka melakukan kesalahan. Marahlah atau rotanlah mereka sekiranya mereka melakukan kesalahan pada usia ini.. dengan syarat pukulan itu adalah untuk tujuan mendidik, dan bukan pukulan yang boleh mencederakan.

Peringkat ketiga adalah peringkat selepas akil baligh.. bagi anak perempuan, akil baligh itu ditentukan dengan kedatangan haid.. kebiasaannya sekitar umur 9 tahun dah ada yang akil baligh.. berbanding anak2 lelaki, sekitar umur 13 tahun baru baligh.. tapi kalau nak cerita pasal baligh ni, jadi panjang plak entry nanti. Biarlah Ustaz Love teruskan pada kaedah menegur anak2 remaja ini.

Pada ketika ini, ibu bapa tidak lagi patut menggunakan kaedah pertama (menentukan betul salah sesuatu perbuatan) atau kedua (marah dan pukul).. sebaliknya hendaklah menjadi seorang kawan kepada anak2.. sentiasa menjadi pendengar setia mereka dan menegur mana2 yang tak betul dengan cara yang paling berhikmah.. kiranya jadi macam kaunselor la.. dan bukannya jadi mcm hakim ke, peguam ke, apatah lagi nak jadi mcm polis (walaupun bapa itu merupakan seorang anggota polis). Waktu ini, anak2 remaja memerlukan seseorang untuk meluahkan perasaan dan pandangan mereka, dan bukannya memerlukan seorang hakim yg suka menjatuhkan hukuman atau polis yang suka soal siasat mereka.. dekatilah mereka dengan cara yg paling lembut..Namun, cara ini hanya akan berkesan sekiranya cara pertama dan kedua itu diikuti dari awal.. dan bukannya secara terbalik.. waktu kecik2, apa yg anak buat semuanya tak ambil kisah.. biarkanlah, budak2.. apa mereka tahu.. kita cuba nak sedapkan hati dengan kenyataan sebegitu.


http://ustazlove.com

Tudung Kasual - Peach

 
Tudung kasual soft awning sangat selesa dipakai. Sesuai untuk aktiviti harian anak-anak. Dibuat daripada material lycra korea berkualiti, mudah dipakai dan mudah dicuci.
 
SAIZ                          HARGA
___________________
S                             RM18 
M, L                        RM22

Standard ukuran tudung kanak-kanak iwanakids, sila rujuk di SINI. Sekiranya berminat, isikan maklumat tempahan anda di Borang Tempahan yang telah di sediakan
 
atau
 
Pm/whatsapp 0133126521
 
 
 

Tudung sekolah soft awning



Bismillahirrahmanirrahim

Memasuki tahun ke-4, kami teruskan mengambil tempahan tudung sekolah soft awning. Masih cuba mengekalkan harga yang sama seperti tahun 2013 yang lalu.

Kali ini, stok tudung disedia lebih awal supaya pelanggan tidak tertunggu-tunggu. Percaya atau tidak, bagi ibubapa yg mempunyai anak-anak ramai, bermula bulan Ogos sudah merancang persediaan kelengkapan sekolah anak-anak bagi tahun berikutnya.

Bagi ibubapa yang ingin membuat tempahan boleh menghantar mesej melalui whatsapp/telegram 0133126521.


posted from Bloggeroid

Kemaskini blog menggunakan hp



Baru ku tahu boleh rupanya update blog guna hp je. Ah, ketinggalan teknologi sungguh. Lepas ni tak payah la berebut nak guna laptop dgn hadif. Boleh update blog dr mana2 je janji ada signal internet.

Caranya, download sahaja dari app store. Perisian yg saya gunakan blogaway dan bloggeroid. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.


Gambar sekadar hiasan.

P/s: Tudung sekolah soft awning dah ada stok. Berminat sila pm/whatsapp 0133126521

Barut bayi 2015


Assalamualaikum

Selamat Hari raya semua, maaf zahir dan batin.
Tempahan barut bayi dibuka semula. 

sila pm/whatsapp 0133126521.


RAMADHAN SALE!!! 25% OFF

Potongan 25%  sehingga 31 Julai 2015

KLIK LINK INI keterangan lanjut

Baju Kurung Kanak-kanak 2015 - 4 tahun


Kod: rama-rama.
Saiz: 4
Harga: rm45

Pm/whatsapp 0133126521

AVAILABLE

Baju Melayu Kanak-kanak 2015 - Newborn



Baju melayu kanak-kanak
Saiz newborn- 6 bulan.

Harga rm20 sahaja

Material sb line. Sangat sesuai utk bayi.

Pm/whatsapp 0133126521

SOLD 

Baju Melayu Kanak-kanak 2015 - 2 tahun



Baju Melayu kanak-kanak
Saiz 2 thn
Material Cotton

Harga rm30 sahaja

Pm/whatsapp 0133126521

Jubah Comel Humaira - SmokePurple

 KOD: smokePURPLE

SAIZ & HARGA(RM)

SOLD OUT

sms/whatsapp (013 312 6521)

Harga tertera termasuk pos